Contabilitate criminalistică sau indicii de fraudă în alegerea lui Șova Robert Aurelian ca președinte CECCAR în 7 aprilie 2025?

7 întrebări - cheie pentru exponenții reali ai contabilității criminalistice 

Recent, contabilitatea criminalistică a fost în linia întâi în lupta cu frauda economico – financiară. Actorii-cheie în combaterea criminalității economico – financiare s-au reunit la cea de-a treia ediție a Conferinței de contabilitate criminalistică, organizată de CECCAR. Evenimentul a avut loc într-un context marcat de foarte multe întrebări și controverse care au rămas fără răspuns din partea reprezentanților CECCAR, în ceea ce privește “HOTĂRÂREA nr.25/243 din 7 aprilie 2025 privind validarea alegerii domnului Sova Robert-Aurelian pentru functia de presedinte al Consiliului superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din România, mandat 2026-2030”, publicată în Montorul oficial nr 379/29 aprilie 2025.

Deși voci curajoase au luat atitudine și au adresat întrebări incomode, lipsa unui răspuns oficial, punctual și la obiect, ridică multe semne de întrebare cu privire la guvernanța care sălășluiește încă în CECCAR. Semnale de alarmă au fost trase din anii 2017-2018, fără vreun rezultat care să lămurească sau să schimbe ceva, cu excepția intimidărilor și acțiunilor de eliminare forțată a celor incomozi pentru conducerea CECCAR.

Stimați membri CECCAR, voi cei care sunteți exponenții reali ai contabilității criminalistice, haideți să ne concentrăm împreună și să identificăm răspunsurile la câteva întrebări îndreptățite, decente și de bun simț, pentru orice profesionist care se respectă pe sine și respectă valorile cu care CECCAR a fost investit prin lege:

1. Ați fost informați despre faptul că se organizează alegeri pentru funcția de președinte al CECCAR în anul 2025, deși actualul președinte mai este încă în mandat până în anul 2027? Când ați fost informați? Prin ce mijloc?

2. Ați avut vreodată, în ultimii ani, acces la actele juridice (hotărâri, decizii) emise de organele de conducere alese la nivel central, așa cum prevăd Normele privind transparența în CECCAR? Prin ce mijloc vi se comunică acestea?

3. Vă simțiți liberi să puneți întrebări, să aveți atitudine și să vă exercitați drepturile legale? Sau vă este teamă că veți fi eliminați prin agresiune și tortură psihică, deși ați investit sacrificii, muncă, timp, bani și resurse personale pentru a vă dobândi și menține, competențele conform legii?

4. Considerați că este moral ca un specialist care ar trebui să fie parte integrantă a principiilor contabilității criminalistice să acționeze ca și cum i se cuvine funcția de președinte al Corpului fără a ține cont de ceea ce reprezentați VOI? Pentru că VOI sunteți CECCAR! VOI sunteți și vocea, și imaginea CECCAR, nu un personaj care vă disprețuiește luându-vă dreptul de a candida, pentru că el se consideră pe sine, mai presus de lege, mai presus de fiecare dintre voi și mai presus decât voi toți la un loc!

5. Considerați că atunci când avertizorii în interes public, trag un semnal de alarmă, în legătură cu derapaje majore ale unor actori din conducerea centrală a CECCAR, acest lucru afectează imaginea profesiei și a CECCAR, așa cum vi se comunică prin newsletter? Sau derapajele în sine aduc prejudicii profesiei și CECCAR și pe cale de consecință, autoritățile care anchetează fraudele ar trebui să se autosesizeze?

6. Stimați membri CECCAR, cu integritatea care vă caracterizează, nu credeți că cel care vrea cu orice preț să vă reprezinte, ar trebui să vă și merite, prin puterea exemplului personal? Este suficient să se autoproclame public ca fiind „salvatorul” profesiei și al CECCAR? Sau ar trebui să demonstreze prin fapte respect față de lege, față de valorile fundamentale ale profesiei și față de voi toți?

7. De ce ar risca cineva să se grăbească pentru a ocupa fotoliul de președinte al Corpului, fără să îndeplinească condițiile legale, fără ca alegerile să fie în grafic, fără ca anunțul privind depunerea candidaturilor să fie adus la cunoștința tuturor membrilor pentru a oferi șanse egale fiecăruia, prin intermediul canalelor de comunicare rapide, cum ar fi de exemplu prin newsletter? Care ar putea să fie miza și cât de mare este ea pentru un demers care în mod legitim generează suspiciuni cu iz de natură penală? Poate ne răspunde contabilitatea criminalistică sau ne răspund autoritățile care anchetează fraudele! Și poate, cine știe, citațiile nu vor fi false, așa cum s-ar putea sugera printr-un manipulator joc de imaginație!

Avertizor în interes public




Comentarii

  1. Dar știți cum e? Fiecare iși spune opinia: buna, rea fiecare cu parerea si nebunia lui..Dar adevarul cine il cunoaste, cu adevarat? De ce nu se mai scot standardele e o suferința mare, caci lumea vorbeste

    RăspundețiȘtergere
  2. Lumea vorbeste vrute si nevrute, si nu ma intereseaza comentariile despre interior. Oare cine il cunoaste? Dar noi toti suferim din cauza lipsei de standarde. Acesta ar trebui sa fie rolul CECCAR-ului.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Scrisoare deschisa adresata Consiliului Superior CECCAR si conducerii abuzive a CECCAR reprezentata de Chivu Elena Ecaterina si Sova Robert Aurelian

Verificari la CECCAR: Abuz de resurse pentru fonduri europene

Acuzatii grave, reactie sfidatoare: Conducerea se relaxeaza la mare

Apel la Consiliul Superior CECCAR să se delimiteze de Șova Robert Aurelian

CECCAR, tranzacții pe BVB și fluxuri financiare suspecte

CECCAR în criză: Abuzurile se intensifică și conducerea tace mâlc

Apel către politicieni și autorități: Interveniți în regim de urgență pentru stoparea practicilor abuzive din CECCAR!

Dezmințire: Fraudă în numele CECCAR? Un comunicat alarmant, dar nefondat

Interpelare Publica in urma comunicatului CECCAR din data de 2 iunie 2025, transmis tuturor membrilor experti contabili si contabili autorizati